ساختمان کنترل ولو
همان گونه که تا بدین جا گفتیم، یک کنترل ولو که کنترل ولو سامسون نمونه ای پر فروش و محبوب از آن است، به سادگی و بدون هیچ گونه دردسری تنها با به کارگیری یک مکانیزم ساده و یک رله به کنترل مسیر جریان می پردازد. جالب و در عین حال لازم است بدانید که شناسایی ساختار کنترل ولو و اجزای تشکیل دهنده آن، اولین و مهم ترین گام در استفاده از این تجهیز می باشد.
اهمیت آشنایی با ساختمان کنترل ولو ما را بر آن داشته است که در ادامه به معرفی و بررسی اجزای این تجهیز کاربردی بپردازیم. به طور کلی ساختمان یک کنترل ولو را به شکل زیر ترسیم می کنند:
سیال موجود از سمت چپ تصویر وارد شیر شده و پس از عبور از پورت ورودی، از سمت راست خارج می گردد. گفتنی است که مسیر سیال تنها در این جهت خواهد بود. اگر با دقت به بدنه کنترل ولوی که در دسترس دارید، نگاه کنید؛ متوجه می شوید که این آیتم با استفاده از یک فلش بر روی بدنه شیر تعیین شده است.
پلاگ قطعه ای موجود در ساختمان کنترل ولو است که پایین آمدن آن موجب بسته شدن مسیر سیال می شود. با دقت در تصویر فوق الذکر می توان دریافت که با ورود فشار به پلاگ، این قطعه به سمت پایین به حرکت در آمده و بر روی صندلی یا نشیمنگاه مستقر می شود. گفتنی است که این صندلی یا نشیمنگاه را تحت عنوان Seat نامگذاری می کنند.
با فرض این که پلاگ از جنس فلز است، تصور کنید که جنس Seat نیز فلزی است. آیا در چنین شرایطی قرار گرفتن دو فلز مذکور بر روی هم می تواند زمینه پیشگیری از عبور سیال را به درستی فراهم کند؟ پاسخ سوال ذکر شده منفی است. از همین رو به منظور افزایش کلاس نشتی ولو، غالبا نشیمنگاه را از ترکیب تفلون و یک فلز دیگر تولید می کنند. بدین ترتیب Seat و پلاگ به خوبی بر روی هم مستقر شده و مانع از عبور سیال می شوند.
این عضو به کار گرفته شده در ساختار کنترل ولو که تحت عنوان ساقه نیز شناخته می شود، به محلی اطلاق می گردد که بدنه ولو به عملگر متصل می شود. لازم به ذکر است که فشار هوای وارد شده به عملگر به وسیله Stem به Plug وارد شده و موجب بالا یا پایین رفتن پلاگ می شود. در چنین شرایطی مسیر عبور سیال و جریان عبوری کنترل می گردد. بنابراین در مجموع می توان گفت که اصلی ترین وظیفه ساقه انتقال انرژی به پلاگ می باشد.
محرک یا عملگر که آن را با نام Actuator نیز می شناسند، فرمان های دریافتی از جانب کاربر را به انرژی الکتریکی تبدیل نموده و بدین ترتیب زمینه باز و بسته شدن دورانی یا عمودی کنترل ولو را فراهم می سازد. به عبارت دیگر این بخش مبدل سیگنال به عملکرد است.
نام این جزء را که تحت عنوان کلاه نیز نامگذاری می شود، از کلاه هایی که زنان فرانسوی در قرن 18 میلادی بر سر می گذاشته اند، بر گرفته اند. گفتنی است که Bonnet همان کلاه یا به عبارت دیگر درپوش ولو است که در صورت برداشتن آن، سایر ادوات داخلی ولو قابل مشاهده خواهند بود. فراموش نکنید که پس از دیدن ادوات داخلی ولو حتما کلاه را سر جایش گذاشته و بدین ترتیب از خرابی ولو جلوگیری به عمل آورید. لازم به ذکر است که کلاه ولو هم به شکل پیچی و هم به صورت جوشی بر روی شیر قرار داده می شود.
کلیه اجزای کنترل ولو بر روی بدنه کنترل ولو که بسیاری از افراد آن را تحت عنوان Body نیز می شناسند، سوار می شوند. گفتنی است که بدنه و سایر اجزای سوار شده بر روی آن دارای جنس های متنوع و متریال مختلفی می باشند.
همان گونه که پیش تر نیز گفتیم، باز و بسته شدن شیرهای کنترل اتوماتیک غالبا با به کارگیری محرک های پنوماتیکی، هیدرولیکی و یا الکتریکی صورت می پذیرد. در ادامه هر یک از محرک های مذکور را به اختصار مورد بحث قرار می دهیم.