شیر برقی بک فیلتر چیست و مدل های مختلف آن کدام است؟ در ابتدای امر باید بگوییم که این نوع شیرها برای جمع آوری گرد و غبار استفاده می شوند.
از دیگر کاربردهای آن ها می توانیم به استفاده فرآوری مواد غذایی و یا ریخته گری ، غبارگیری محصولات کشاورزی و فراوری محصولات بتنی اشاره کنیم.
نکته ی قابل توجه در مورد این شیرهای بک فیلتر این است که در سایزها و ابعاد مختلفی عرضه می شوند.
این سایزها شامل سه چهارم اینچ ، یک اینچ و یک ویک دوم اینچ است که مطابق با استانداردهای روز دنیا ساخته شده اند. شیر برقی بک فیلتر ترکیبی از جریان بالا به همراه باز و بسته شدن بسیار سریع و عمر طولانی دارد که این عملکرد باعث می شود که کاربران از عملیات تولیدی قابل اطمینان و مقرون به صرفه برخوردار باشند.
یکی دیگر از ویژگی های بارز شیرهای برقی بک فیلتر این است که مجهز به اتصالات فشرده سازی یک پارچه ای هستند و همین امر باعث شده که از قابلیت نصب سریع و آسان برخوردار باشد.
اجرای تشکیل دهنده ی شیر برقی بک فیلتر چیست
شیر برقی بک فیلتر از دو قسمت تشکیل شده است که شامل بدنه ی اصلی شیر و بخش دیگر سولونوئید است. نکته ی قابل توجه این است که سولونوئید در حقیقت به عنوان بک بوبین برقی است که امکان کنترل سیالات یا قطع و وصل را به وجود می آورد که هر کدام از این فرایندها براساس دستوراتی است که از سیستم کنترل اصلی دریافت می شود انجام می پذیرد.
به عبارت دیگر سولونوئید به همه ی قطعاتی اطلاق می شود که مجهز به سیم پیچ مفتولی با قابلیت الکترومغناطیسی هستند. شیرهای برقی یا سولونوئیدی با توجه به چند راهه بودن آن ها و وضعیت آن ها در حالت غیر فعال، چند راهه بودن، نوع برق مصرفی به چند دسته تقسیم می شوند.
برخی از شیرهای سلونوئید به شکل مستقیم دستور را به شیر برقی ارسال می کنند. اما در مدل های دیگر از آن ها به عنوان یک شیر برقی کنترلی یا کمکی در سیستم هیدرولیک عمل می کنند.
انواع شیر برقی بک فیلتر چیست
می توانیم شیرهای برقی بک فیلتر را در انواع و سایزهای متفاوتی مشاهده کنیم در صورتی که قصد دارید از این نوع شیرها استفاده نمایید باید اطلاعات جامعی در ارتباط با آن ها داشته باشید. این مدل شیرها در دو نوع معمولی و پیلوت دار عرضه می شوند.
یکی از نمونه های شیرهای برقی بگ فیلتر مدل جت پالس آن است که این نوع مخصوص هوای فشرده است و اغلب در فیلتراسیون سیستم های بگ فیلتر، نمک زدایی و توربین های گازی استفاده می شود. عملکرد درست به صحیح سیستم تهویه و تصفیه در بگ فیلترها به راندمان سیستم پاکسازی کیسه فیلتر ها بستگی دارد.
یکی از متداول ترین روش ها در تهویه و پاکسازی استفاده ی اصولی از بگ فیلترها است این فرایند با استفاده از سیستم پالس جت هوای فشرده انجام می گیرد.
زمانی که طراحی این سیستم به درستی انجام بگیرد می توانیم راندمان حداکثری را در این سیستم مشاهده کنیم در صورتی که سیستم پالس جت عملکرد اثر بخشی نداشته باشد در سیستم تهویه موجب استاتیک می شود.
به جهت این عملکرد با افزایش مصرف برق و کاهش طول عمر سیستم تهویه و کاهش حجم هواگذر روبرو خواهیم بود. یکی از قطعات موثر در سیستم بک فیلتر شیر برقی Solenoid valve است. در صورتی که کاربران هنگام انتخاب شیر برقی دقت لازم را به خرج بدهند، نه تنها باعث افزایش راندمان شده که باعث طول عمر سیستم تصفیه و بگ فیلترها می شود.
به همین دلیل است که کارشناسان پیشنهاد می کنند که در انتخاب شیر برقی بک فیلتر دقت لازم را به خرج دهند. این امر باعث می شود که نگهداری سیستم تهویه و بگ فیلتر ساده تر و هزینه های مربوط به تعمیرات کاهش پیدا کنند.
عملکرد شیر برقی بک فیلتر چگونه است
این نوع شیرها عملکردی پالسی داشته و با استفاده از غبارگیرهایی که به عنوان بک فیلتر می توانند در جهت جذب غبار و تصفیه ی هوا درحدود یک میکرون نیز کارایی داشته باشند.
ذرات معلق در هوا را به وسیله ی مکنده های بسیار قوی جذب کرده و سپس به وسیله ی بگ فیلترها آن را جمع آوری می کنند. شیرهای برقی بک فیلتر به گونه ای طراحی شده اند که محیطی را برای پاک کردن فیلترها به وسیله ی هوای فشرده ایجاد می کنند و برای انجام این فرایند از فشار نسبتا شدیدی بهره می گیرند.
به همین منظور طراحی ولوها به شکلی انجام گرفته است که با توجه به باز و بسته شدن سریع آن ها امکان عبور فلوی بالا را ایجاد کنند. به این ترتیب زمان و میزان فلوی مصرفی هوا را کاهش می دهند.
به شکل معمول این نوع شیرها وظیفه باز و بسته کردن سریع و متوالی شیرها را به وسیله ی یک واحد کنترل کننده الکترونیکی و یا پنوماتیکی انجام می دهند. در بعضی برندها نیر از آن به عنوان سکونسر یاد می شود که مسئولیت آن ها دقت زمان و زمانبندی باز و بسته شدن شیرهای برقی است.
تنظیم کننده اختلاف فشار: رگولاتورهایی را با توجه به اختلاف فشار دو سر تمیز و غبار آلود فیلترها تعبیه شده اند که فیلترها را تمیز می کنند. وجود این رگولاتورها باعث می شود که با مقایسه ی میزان اختلاف میان هوای تمیز و غبارآلود در دو سمت فیلتر اطلاعات مورد نیاز برای شروع تمیز سازی فیلتر به وجود بیایید.
هنگامی که فشار فیلترها میزان حداکثری که تنظیم شده است می رسد به وسیله ی کنترلر سیستم رگولاتورها شیرهای بک فیلتر را تحریک می کنند و بعد از رسیدن فشار به میزان مناسب فرایند تمیزکاری به پایان می رسد.
این عملکرد باعث افزایش عمر شیرهای بک فیلتر برقی می شود. در واقع مزیت دیگر آن نیز صرفه جویی به میزان قابل توجه در مصرف هوا و انرژی را موجب می شود.
همان طور که در ابتدای امر اشاره کردیم شیر برقی بک فیلتر در سایزهای 1 تا 3 اینچ تولید می شوند که قابلیت استفاده از ولتاژهای 24VDC, 24VAC, 110VAC, 220VAC را دارد. در برخی از این نوع شیرها جهت کلیه شرایط محیطی استفاده می شود که این عملکرد تحت تاثیر دیافراگم مقاوم نیتریل قرار می گیرد.
راهنمای انتخاب شیر برقی بک فیلتر
فاکتورهای مختلفی در انتخاب شیرهای برقی بک فیلتر وجود دارد که در عملکرد سیستم شما تاثیر زیادی می گذارد این موارد عبارتند از:
توجه به حجم فشار مخزن
در نظر گرفتن فشار مخزن هوای فشرده
اندازه گیری طول پالس الکتریکی
میزان فشار حداکثری مورد نیاز
مدت زمان بسته شدن شیر برقی
مدت زمان باز شدن شیر برقی
میانگین حجم هوای عبوری در هر ثانیه
مقدار kv شیر برقی
حجم هوای عبوری در هر پالس
افت فشار تانک
شیرهای برقی بک فیلتر را اغلب در اندازه های ¾ “،1 ¼ “ ، 1 ½ “، 2”، 2 ½ “ و 3” تولید می کنند. در باره ی جنس این شیرها باید بدانید که با توجه به شرایط محیطی و نیاز سیستم می تواند از آلومینیوم، استیل ضد رنگ و برنج …… باشد.
بوبین هایی که در این نوع شیرهای برقی تعبیه شده اند به شکل معمول با ولتاژهای 12AC،110AC،220AC،12DC،24DC ارائه می شوند که بنا به درخواست مشتریان تعیین و انتخاب می گردد.
استفاده از شیر برقی بک فیلتر در موقعیت های متفاوت
همان طور که در ابتدای امر اشاره کردیم استفاده از شیرهای برقی بک فیلتر و در حالت کلی بگ فیلترها به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم های فیلتراسیون صنعتی به شمار می رود. این سیستم را اغلب در صنایع مختلفی مانند ذوب آهن ، کارخانجات سیمان ، ریخته گری ، صنایع غذایی و دارویی، کوره های ذوب فلزات و …. بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
تجربیات به دست آمده نشان دهنده ی این است که این سیستم از قابلیت انطباق پذیری و مانور بالایی در سیستم های تهویه صنعتی از خود نشان می دهند.
روش های فیلتراسیون در بگ فیلتر
شیوه های مختلفی برای فیلتراسیون محیط های صنعتی به روش بگ فیلتر وجود دارد که سه روش آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد:
لرزاننده ی مکانیکی: در این شیوه از یک سمت فیلترهای کیسه ای استوانه ای به یک صفحه ی متحرک اتصال پیدا می کند. این صفحه به کمک یک موتور لرزاننده ساپورت می شود و باعث می شود که فیلتر تکان بخورد و به دنبال آن گرد و غبار از درون فیلترها خارج می شود.
برای این مدل از بگ فیلترها نسبت هواگذر به پارچه یا air to cloth ratio بسیار کم است. به همین علت به تعداد بیشتری بگ فیلتر نیاز خواهیم داشت بنابراین برای این مدل از بگ فیلترها فضای کاری زیادی مورد نیاز است.
هوای معکوس: در بگ فیلترهای هوای معکوس انتهای این نوع فیلترها به یک صفحه ی فلزی اتصال پیدا کرده است و از سمت دیگر آن ها را می توانیم مشاهده کنیم که یه صورت معلق از بالای بگ فیلتر آویزان هستند.
این مدل از بگ فیلترها از چند بخش تشکیل شده است که برای سیستم فیلتراسیون امکان پشتیبانی از عملکرد پیوسته را به وجود می آورد. یکی از معایب این سیستم مانند نوع لرزاننده ی مکانیکی نیاز به فضای زیاد برای مانور نیاز دارد.
پالس جت: در این مدل از سیستم فیلتراسیون به این شیوه هر نوع فیلتر به صورت کاملا مجزا به وسیله ی قفس های فلزی پشتیبانی می شود.
هوای آلوده ی موجود از قسمت پایین محفظه بگ فیلتر وارد می شود و پس از آن به وسیله ی سطح خارجی فیلترها مهار می شود سپس هوای فیلتر شده از بخش بالایی بگ فیلتر بیرون می رود. معمولا برای پاکسازی ذرات گردو غبار از از پالس جت هوای فشرده کمک می گیرند.
شیر برقی پالس جت هوای فشرده چیست
یکی از معمول ترین روش های پاکسازی در صنایع و فیلترهای غبارگیر استفاده از روش بک فیلتر است. در حال حاضر 40 تا 50 درصد فیلترخانه های جدید در کشور آمریکا به این روش استفاده می شود. این نوع سیستم فیلتراسیون برای پاک سازی نشسته بر روی کیسه های بگ فیلتر نصب می شوند.
معروف ترین برندهای شیر برقی بک فیلتر در سه نوع مختلف است
شیر برقی بکفیلتر دوراویس
شیر برقی بکفیلتر آسکو
شیر برقی بکفیلتر توربو
شیر های برقی بک فیلتر دوراویس
این نوع شیر برقی یک محصول با کیفیت است که با توجه به کیفیت آن از قیمت بالایی پاینی برخوردار است. این مدل را در سایزهای 1/2 تا 3 اینچ تولید می شود. حداقل اختلاف فشاری که در این نوع مشاهده می شود آن 0.35 بار است، حداکثر فشار کاری برای آن ها 8.5 بار گزارش شده است.
متریال مورد استفاده برای ساخت این نوع شیر برقی آلومینیوم است.
شیر برقی بک فیلتر آسکو
این مدل شیر برقی را به عنوان شیر برقی 90 درجه ی بک فیلتر می شناسند این برند محصول یکی از کمپانی های بزرگ و معتبر جهانی است. یکی از ویژگی های بارز این محصولات قیمت نسبتا ارزان آن است .
متریال به کار رفته در این نوع آلومینیوم است و حداکثر فشار کاری که این دستگاه تحمل می کند 8.5 بار گزارش شده است. ابن مدل شیرها قابلیت این را دارند که با هر دو جریان DC و AC کار کنند. حداقل فشاری که برای این مدل اندازه گیری شده است 0.35 است. سیالی که برای این دستگاه طراحی شده است هوا است.
شیر برقی بک فیلتر توربو
این مدل از شیرهای برقی بک فیلتر در اندازه های متفاوتی تولید می شوند که حداکثر فشار کاری برای آن ها 7.5 bar و حداقل اختلاف فشار 0.5 bar است. این مدل شیر برقی محصول کشور ایتالیا است.
جنس بدنه و رویه ی آن از متریال آلومینیوم می باشد و قابلیت کار کردن با جریان های AC و DC 12، 24، و 220 ولت است. این دستگاه را برای سیال هوا ساخته اند و قابلیت فیلتر کردن گرئد و غبار را دارد.
نکته ی قابل توجه در ارتباط با شیرهای برقی بک فیلتر این است که برخلاف شیرهای مکانیکی و دستی توان محدودی برای عملکرد در شیرهای برقی وجود دارد.
با توجه به این امر الزامی است که به بهترین نحو ممکن از این توان محدود استفاده کنید تا بالاترین بازده را داشته باشید.
در هنگام خرید شیر های برقی بک فیلتر به نکاتی زیر توجه فرمایید:
نوع شیر برقی بک فیلتر و کاربرد آن
حداکثر زمان روشن بودن شیر برقی
نوع اتصال برای برای هر دستگاه
نوع ولتاژ اعمالی به شیر برقی بک فیلتر چگونه است
حداقل و حداکثر فشار بار آن ها
اندازه بدنه و دهانه شیر برقی