فلومتر التراسونیک (Ultrasonic Flowmeter) نوعی دستگاه سرعت سنج سیال است که برای اندازه گیری سرعت سیال موجود در مخازن از امواج صوتی بهره می گیرد. در زمان عدم وجود جریان فرکانس امواج دستگاه به یک لوله منتقل می شود که بازتاب آن در مقایسه با مایع سیال یکسان خواهد بود.
فرکانس بازتاب شده به دلیل تاثیرات داپلر در زمان جریان متفاوت خواهد بود. در هنگام حرکت سریع تر سیال، تغییر فرکانس نیز به شکل خطی افزایش می یابد. فرستنده با انتقال سیگنال ها از امواج و به جریان درآوردن بازتاب آنها به تعیین سرعت جریان می پردازد. Ultrasonic Flowmeter امواج التراسونیک را میان مبدل ها در سمت پایین و بالای لوله فرستاده و دریافت می نماید. در قسمت هایی که که جریانی نیست حرکت جریان پایین و بالا در میان مبدل ها یکسان خواهد بود. اما در هنگام جریان، موج بالا حرکت کندتری داشته و در مقایسه با موج پایین نیاز به زمان بیشتری دارد و بسیار سریع حرکت می کند.
این دستگاه در انواع مختلفی از جمله فلومتر التراسونیک گاز، پرتابل، آب و مایع طراحی و ساخته می شود.
بررسی عملکرد فلومترهای التراسونیک Ultrasonic Flowmeter
فلومترهای التراسونیک اغلب به منظور اندازه گیری سرعت در مایعاتی مانند گوگرد گداخته شده، آب، مواد شیمیایی و مایعات منجمد را که امواج فرا صوتی را منتقل می کنند کاربرد دارد.
طرح های متعلق به سنجش زمان جهت اندازه گیری جریان های بخار و گاز در دسترس هستند. توجه داشته باشید چرا که مایعاتی مثل انواع گوناگون مواد آبکی که قادر به عبور از انرژی التراسونیک نیستند نفوذ امواج آن را محدود به مایعات می کنند.
در فلومترهای اولتراسونیک به صورت داپلر، مایعات کدر قادر به محدود سازی نفوذ امواج التراسونیک قرار گرفته در بخش دیواره لوله هستند که این امر باعث اختلال در عملکرد آن شده و در نهایت اندازه گیری فلومتر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
هنگامی که مایعات کدر اقدام به تضعیف امواج التراسونیک نمایند به گونه ای که از رسیدن موج به گیرنده جلوگیری شود، امکان اختلال در فلومتر التراسونیک وجود دارد.
مزیت های بهره گیری از فلومتر التراسونیک
تکنولوژی فلومترهای اولتراسونیک بسیار دقیق بوده و جهت نگهداری و محافظت از مایعات گرانبهایی مانند نفت و گازهای طبیعی مناسب است. همچنین این فناوری قادر به کنترل فشار بالا بوده و اغلب ثابت است. علاوه بر این امکان کنترل درجه بالا را داشته و بدون نفوذ به لوله های خارجی کار می کند. این دستگاه از هزینه های نگهداری و تعمیر کمی برخوردار بوده و کارایی بسیار بالایی دارد.
اما حساسیت به فرایند ارتعاشات گذرا و هزینه های بالا از معایب فلومترهای التراسونیک است. ضمن این که در خصوص تغییر قطر لوله نیز مشکلاتی به دلیل ساخت و ساز در Ultrasonic Flowmeter وجود دارد.
با توجه به اینکه فلومترهای آلتراسونیک مسدود سازی جریان صورت نمی گیرد می توان از آنها در مایعات خوراکی، بهداشتی و ساینده استفاده کرد. برخی از این فناوری ها از مبدل های گیرنده بهره گرفته که این مبدل ها قادر به وصل شدن به خارج از لوله بوده و فاقد بخشی هستند که با مایع پوشانده شود.
امکان اندازه گیری جریان های سریع و زودگذر با بهرهگیری از فلومترهای التراسونیک قابل تجهیز با مبدل های گیرنده وجود دارد.
مبدل های گیرنده زمانی کارساز و مفید هستند که لوله کشی دارای مشکل نباشد، از جمله هنگامی که در اپلیکیشن های صنایع برق و هستهای مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین مبدل های گیرنده جهت اندازه گیری هر جریانی فارغ از نوع مواد سازنده، سایش و زنگ زدگی قابل استفاده هستند. اما در به کارگیری مبدل های گیرنده، رابط های التراسونیک بیشتری ارائه می دهد که امکان تاثیر بر عملکرد و اعتبار این فلومترها را دارند. همچنین قیمت فلومتر آلتراسونیک با توجه به کارایی دقیق و کیفیت منحصر به فردی که دارد بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
چنانچه فلومترهای التراسونیک به روش صحیح نگهداری و مورد استفاده قرار نگیرند، امکان از بین رفتن سیگنال های التراسونیک در رابط های بین دیواره لوله های خارجی و مبدل های گیرنده و همچنین مایع سیال و دیواره لوله های داخلی وجود دارد.
فلومترهای التراسونیک اغلب در ابعاد ۷۲ اینچ و همچنین بزرگتر از آن موجود هستند. از جمله انواع دیگر فلومتر می توان به فلومتر مغناطیسی و فلومتر توربینی نیز اشاره کرد.
فلومترهای اولتراسونیک و موارد کاربرد آن
-
- آب و فاضلاب
-
- صنایع نفت و گاز
-
- مواد غذایی و نوشیدنی
-
- مواد شیمیایی
-
- صنایع داروسازی
-
- کاغذ و خمیر کاغذ
-
- فلزات و معادن
نکات مهم در خصوص کار با فلومترهای التراسونیک
در هنگام به کارگیری فلومترهای التراسونیک گذرا از این امر اطمینان کسب کنید که جسم سیال امکان هدایت کامل امواج التراسونیک را دارد. زیرا هنگامی که امواج التراسونیک از نفوذ میان جریان بخار مبدل ها ناتوان باشند، اندازه گیری نخواهد شد. بر همین اساس جهت کارکرد درست امواج التراسونیک بایستی امکان نفوذ مایع در فلومتر داپلر وجود داشته باشد.
زمانی که مایع کدر بوده و امکان نفوذ ندارد فلومتر های داپلر می توانند به اندازه گیری سرعت مایع اطراف دیواره لوله بپردازند که این امر باعث خطا در اندازه گیری و اشتباه در میزان جریان مایعات می گردد.
در خصوص فلومتر التراسونیک دابلر نیز مطمئن گردید که بازتاب امواج التراسونیک به اندازه کافی از مایع سیال صورت می گیرد، چرا که فلومترها بدون داشتن سیگنال التراسونیک بازتاب شده قادر به انجام کار نیستند. بر اساس نوع طراحی این بازتاب ها می تواند به دلیل حباب های گاز در جریان سیال و یا جریان های مخالف در مایع سیال تولید شوند. بدون وجود این جریان ها ایجاد منابع بازتاب بسیار سخت خواهد بود.
ذرات جامد موجود در مواد آبکی از نظر سرعت در مقایسه با ذرات مایع حامل تفاوت هایی با یکدیگر دارند. بنابراین در زمان به کارگیری فناوری التراسونیک دقت لازم را داشته باشید چرا که ممکن است ذرات جامد در قسمتی از این جریان سیال متمرکز گردند.
در زمان استفاده از فلومتر های التراسونیک داپلر جهت به کارگیری مواد آبکی دقت نمایید چرا که ذرات جامد امکان به وجود آوردن سیگنال های محکم را دارند. این امر باعث می شود تا فلومترهای داپلر به اندازه گیری سرعت جریان مواد جامد پرداخته، ولی در اندازه گیری سرعت مایعات ناتوان باشند. در از استفاده مایعاتی که دیواره لوله را در برابر مبدل های غیر مرطوب می پوشانند دوری نمایید چرا که امواج التراسونیک هنگامی که نتوانند وارد جریان سیال شوند، اندازه گیری فلومتر انجام نخواهد شد. از ارتباط میان مبدل های گیرنده در دیواره لوله اطمینان یابید زیرا هنگامی که امواج التراسونیک به مایع نرسند، فلومتر اندازه گیری نخواهد شد.
خرید فلومتر آلتراسونیک
در این فروشگاه اینترنتی انواع فلامترهای آلتراسونیک با کیفیت بالا در برندهای معتبر عرضه می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت کاتالوگ فلومتر آلتراسونیک می توانید با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.