شیر برقی که آن را با نام شیر الکتریکی نیز می شناسند، یکی از کاربردی ترین ابزارهای موجود در بازار است که به منظور قطع و وصل جریان سیال در لوله یا به عبارت دیگر Pipe مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که عمل قطع و وصل جریان با استفاده از نیروی مغناطیسی صورت می پذیرد. گفتنی است که شناخت عملکرد سلونوئید ولو بسیار حائز اهمیت است.
همان گونه که گفتیم، شیر برقی یا سلونوئید ولو وسیله ای است که با هدف کنترل جریان مایعات و گازها در صنایع گوناگون به کار گرفته می شود. شیرهای مذکور از یک بدنه فلزی و یک بوبین تشکیل شده اند.
حال شاید این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که منظور از بوبین در عبارت فوق الذکر چیست؟
جالب و در عین حال لازم است بدانید که بوبین ها سیم پیچی هستند که از خاصیت مغناطیسی بسیار بالایی برخوردار می باشند. در صورتی که بوبین تحریک گردد، یک میدان مغناطیسی بسیار بزرگ پدید می آید. بدین ترتیب با وارد نمودن نیرو به پیستون موجود در این ساختار تغییرات قابل توجهی حاصل می گردد.
اگر شما هم به آن دسته از افرادی تعلق دارید که کم یا زیاد با مفهوم الکترومغناطیس آشنا هستید، پس حتما می دانید که اگر یک سیم پیچ ساخته و جریان برق را به آن متصل نمایید، آهنربایی الکتریکی در اختیار خواهید داشت. جالب است بدانید که شیرهای برقی نیز بر اساس همین مفهوم ساده فیزیکی تولید شده و در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند.
لازم است بدانید که اصلی ترین قطعه تشکیل دهنده شیرهای برقی سلونوئید نام دارد. این قطعه در مرکز شیر برقی واقع شده و سوزنی شیر از درون آن رد شده است. هنگامی که جریان در سیم پیچ جاری می شود، سلونوئید به عنوان مغزی آهنربای پدید آمده عمل می نماید. بدین ترتیب حرکت به صورت خطی در آمده و سوزنی شیر حرکت خود را آغاز می کند.
یکی از مهم ترین مزایایی که شیرهای برقی در مقایسه با شیرهای مکانیکی و دستی دارند، امکان کنترل از راه دور این شیرها می باشد. این ویژگی زمینه ای را فراهم ساخته است که کاربران بتوانند جریان الکتریکی را از راه دور برقرار نموده و بدین ترتیب مسیر جریان سیال را باز و بسته کرده و آن را مدیریت نمایند.